U-12 Baseball World Cup – pohled rozhodčího ČBA

Přepis článku pro www.baseball.cz

V březnu tohoto roku přišla pozvánka na Mistrovství světa U-12 Tainan (Tchaj-wan). Přišlo to sice v dobu, kdy jsem měl zdravotní problém s vyhřezlou plotýnkou, ale po konsultaci s lékaři jsme „trip“ na Tchaj-wan potvrdili.

Sezóna proto pro mne začala až v červnu, ale o to větší porci zápasů jsem si dal. Takže příprava byla dobrá. Před MS jsem ještě absolvoval Mistrovství Evropy U15 ve Wiener Neustadtu (17.7.-23.7.), domů jsem z ME dorazil v pondělí 24.7., což sotva stačilo na vyprání některých věcí. Odlet byl totiž plánován na 25.7.

Cesta (letecká část) začala tedy na letišti v Praze. Odlet z Prahy 20.35 začal pohodovým zpožděním 30 minut. Letadlo přiletělo později. Na přestup jsem v Paříži měl jen hodinu, tak už to nebylo tak pohodové, ale měli by vědět o mně i o mém zavazadle… V Paříži jsem to v pohodě stihnul, nebyl jsem úplně poslední J Dále následovalo 12 hodin letu do Hong Kongu, 80 minut do odletu letadla do Kaohsiungu, odtud pak autem necelou hodinu do Tainanu spolu s technickým komisařem Frankem Marcosem z USA.

Ubytování velmi dobré, jako sousedy na dalších pokojích mám technické komisaře Fero Buntu a Luda Peeterse. Takže tu mám staré známé. Ráno na druhý den jsme měli technický mítink a též převzetí některých věcí, které musíme mít při zápasech nebo i mimo zápasy na sobě – mají na sobě logo sponzora nebo logo wbsc. Na mítinku nám byly přečteny nominace. Celý turnaj bude 4M system. Překvapení pro mě –můj první zápas má být otevírací (televizní) zápas šampionátu Chinese Taipei x Brazil, a to hned na domácí metě.

Takže další den jsem měl skoro celý den volno, protože zápas měl začínat od 18.30. Předtím od 17.50 byl Opening Ceremony, trošku se díky projevům protáhl, tedy zápas začal po úvodním nadhozu s cca 30 minutovým zpožděním. Zápas jsem si užil, i když výsledek nakonec byl nakonec rozdílem.

A pak už nastoupil „kolotoč“. Druhý den opět zápasy přímo v Tainanu (a tudíž přenášeny na youtube kanálu) – Australia x Korea (U1), Japan x Mexico (U2). Zatím to vypadalo, že se bude točit určitá rotace. Je nás 18 rozhodčích a 6 zápasů denně při čtyřech rozhodčích, tedy 6 na domácí metě a zbývající na metách (6 bude mít double a 6 single). Neděle nám to hned vyvrátila, když jsem dostal jako první podruhé domácí metu na Tainanu Korea x USA.

Stadion Tainan je starší stadion, má však kapacitu 12 tisíc diváků…  Na zápasy domácího týmu chodí hodně diváků, první zápasy však nenalákaly plnou kapacitu.

Pondělí jsem měl mít odpočinkové, „jen“ jeden zápas na druhé metě Nicaragua x Korea. Ale tajfun mínil jinak, propršelo nám až tak, že se neodehrály zápasy a byly tak přesunuty na den volna (středa 2.8.).  Tajfun však měl dozvuky i 1.8., takže náš zápas Korea x Germany (na Tainanu opět J ) začal místo 10.00 až v 15.30… Další zápas jsem pak 1.8. měl na druhé metě Japan x Brazil, ale ten jsme po třetí směně přerušili pro déšť.

Volný den tedy na šampionátu byl tedy zrušen a 2.8. se hrály odložené zápasy (kromě Japan x Brazil, jenž se hrál 3.8.). Konečně jsem zavítal i na jiný stadion Shan Hwa, kde jsem měl na druhé metě zápas Germany x USA. Stadion je asi hodinu cesty od hotelu, je menší, ale má také kryté tribuny.

2.8. skončila základní část turnaje, jen se muselo počkat na dohrávku zápasu Japan x Brazil další den, ten rozhodoval o dalších zápasech.

O další části turnaje v dalším příspěvku.

Z Tainanu zdraví

Vladimír Richter